Vaccinatie
Volg ons op Facebook | |
Katteziekte
Niesziekte
Leucose
FIP (feline infectueuze peritonitis)
Katteziekte, of ook wel panleukopenie
Dit is een hardnekkig virus. De symptomen kunnen erg verschillend zijn. Vooral onder de jonge katten sterft een groot gedeelte aan dit vreselijke virus. Katten kunnen plotseling sterven of ze worden eerst erg ziek. Symptomen kunnen zijn: overgeven, ernstige diarree, niet willen eten, hoge koorts en pijn in de buik (kromme houding). De kat gaat uitdrogen. Sommige katten vertonen geen enkel symptoom. Zij zijn weerbaar genoeg tegen het virus, maar ze kunnen het wel overdragen.
Verspreiding vindt plaats via: speeksel, urine, braaksel, ontlasting. Zelfs wij mensen kunnen na contact met een besmet katje het virus overdragen aan een ander katje (onder de schoenen, de handen etc). Soms blijft het virus maanden, tot jaren in uw huis hangen.
Behandeling is vaak erg moeilijk. Een hele goede verzorging is van GROOT belang.
Een effectieve vaccinatie is natuurlijk beter. Zo voorkom je een hoop dierenleed. Kittens vanaf 6 tot 8 weken oud kunnen al de vaccinatie krijgen.
Niesziekte
Meestal veroorzaakt door: Rhinotracheitis-virus of het Calici-virus.
De symptomen zijn vaak: niezen, vocht in de ogen dat steeds dikker en geler wordt, zweren in de bek, korsten op de ogen en afscheiding uit de neus.
Ook hier geldt weer dat een goede verzorging zeer belangrijk is. Men kan het virus niet bestrijden, maar men kan wel bijkomende verschijnselen proberen tegen te houden d.m.v antibiotica.
Beter voorkomen dan genezen, dus hier geldt ook weer: vaccineren. Deze wordt al gegeven op een leeftijd tussen de 8 en 10 weken.
FIP, of ook wel besmettelijke buikvliesontsteking.
De besmetting vindt plaats door contact met ontlasting, speeksel en urine van de zieke kat. Het uitbreken van de infectie is van vele factoren afhankelijk (leeftijd kat, zijn immuunsysteem en de sterkte van het virus). Het uitbreken van de symptomen varieert van weken tot jaren. FIP bestaat uit een 'droge' vorm en een 'natte' vorm. Bij de 'natte' vorm zwelt de buik op, koorts, lusteloosheid, gewichtsverlies en bloedarmoede. De borstholte kan zich vullen met vocht. De 'droge' vorm tast meestal de organen aan zoals de lever, de nieren, de hersenen en de ogen.
Het coronavirus is de veroorzaker van FIP. Het coronavirus veroorzaakt niet altijd FIP bij katten. In sommige grote kattenpopulaties worden er zelfs 80 % van de katten met het antilichaam tegen coronavirus gemeten. Maar dit wil niet zeggen dat zij FIP hebben. Het kan MUTEREN tot het FIP virus. Een klein percentage hiervan zal uiteindelijk FIP kunnen ontwikkelen.
De kans dat een coronavirus muteert hangt af van
-onderliggende ziektes
-genetische predispositie
-stress
-leeftijd (6 maand tot 3 jaar en dan tussen 5 en 7 jaar)
0.5% vande corona geinfecteerde katten ontwikkelen fip
FIP is erg lastig vast te stellen: niet alleen veel ziektes vertonen dezelfde symtomen, maar ook een bloedtest is lastig..enkel een autopsie geeft echt een volledige betrouwbaarheid. Wat is er nl het geval bij een bloedtest: Bloedonderzoeken kunnen geen onderscheid maken tussen antilichamen tegen het niet gemuteerde coronavirus en antilichamen tegen het "FIP"-virus. De aanwezigheid van antilichamen in het bloed zegt dus niets over het wel of niet hebben van FIP. Het betekent alleen dat de kat een keer in zijn leven in aanraking is geweest met het onschuldige coronavirus
Leucose of ook wel het leukemie-virus.
Dit virus is overdraagbaar door regelmatig nauw contact en door bijtwonden. Leucose verminderd de weerstand, omdat de witte bloedcellen zijn aangetast. Hierdoor zijn de katten gevoeliger voor infecties.
Na infectie vermeerdert het virus zich in de tonsillen in de keel en verspreidt zich naar het beenmerg, lymfevaten en lymfeknopen. Het virus komt in het bloed en vanaf dan is het aan te tonen door middel van een bloedtest. Als de speekselklier wordt geïnfecteerd dan zal de kat virus gaan uitscheiden en vanaf nu is de kat besmettelijk voor andere katten!.
Speeksel is de meest voorkomende infectiehaard. Ook hierbij geldt dat het uitbreken van deze ziekte afhankelijk is van verschillende factoren (zie FIP ).
Niet alle katten raken besmet en ziek van het virus. Gezonde en sterke katten kunnen de ziekte bestrijden en overwinnen.
Leucose is een dodelijke ziekte. Negentig procent sterft binnen 3 jaar.
Bij jonge kittens zal 70-100% ziek worden.
Bij kittens van 8-12 weken oud wordt 30-50% ziek.
Bij volwassen katten wordt 10-20% ziek.
De weerstand vermindert tegen andere ziektes. Alle lymfeklieren in het lichaam kunnen opzwellen, gewichtsverlies, koorts, overgeven, diarree en bloedarmoede. Kanker is meestal de oorzaak van de dood.
Er bestaat een goed vaccin.
Vaccinatie
Er bestaan inentingen tegen katten-/niesziekte, leucose en FIP. Laat uw kat sowieso inenten tegen katten-/niesziekte. Dit is een cocktailprik. Maar laat uw kat (ten) tevens tegen leucose inenten. Deze inenting is zeer effectief !
Op een leeftijd van 9 weken kan de inenting gegeven worden, vervolgens 3 weken later. Jaarlijks moet de kat een spuit krijgen.