Logo VZW Zwerfkat in Nood II

Moederloze kittens onder 5 weken


Volg ons op Facebook

Als kittens nog erg jong zijn, dan willen we er natuurlijk voor zorgen dat ze uitgroeien tot sterke en gezonde katten. Deze richtlijnen geven u een steuntje in de rug, wanneer u te maken krijgt met hele jonge kittens.
Wij willen u tevens vragen een schriftje dagelijks bij te houden. Hoeveel weegt de kitten per dag, hoeveel drinkt het per voeding, wel/geen ontlasting etc. Zo ziet u precies of de kitten wel / niet genoeg aankomt op een dag.

N.B. GÉÉN BEZOEK VAN FAMILIE, VRIENDEN E.D.BIJ FLESSENKINDJES I.V.M. RISICO’S OP INFECTIES!!!!!

Verblijf

Hele jonge kittens hebben veel slaap nodig. Ze slapen eigenlijk tussen de voedingen door. Het is daarom van belang dat de omgeving schoon is, en dat ze lekker warm en droog weer verder kunnen indutten.

Kittens jonger dan twee weken oud zijn niet in staat om te rillen. Je kunt dus niet aan ze zien wanneer ze het koud hebben. We maken daarom een warme en tochtvrije plek voor ze. Een grote doos met een dekentje erin geeft hen bescherming. Ze kunnen zichzelf niet warm houden, dus een warmtelamp of een kruik is van belang. (let wel: een kruik koelt snel af, houdt hier rekening mee. Ververs de kruik geregeld om de ca. 3 uur)

We kunnen ook kiezen voor een snuggle. Zo kan de kitten zelf kiezen of het de warmte opzoekt.

Voorzie de plek eventueel van lekkere zachte knuffels en een wekker die de kitten hoort tikken (nabootsing van het hart van mammapoes). Er moet altijd een thermometer aanwezig zijn om de warmte te meten.

Leg een handdoek half over de doos, de kitten kan kiezen voor schaduw of niet. Ziet u dat de kitten voortdurend in de schaduw ligt, dan kan het zijn dat ze het te warm heeft.

De ideale temperatuur is als volgt:

1 week

30 graden

2 weken

27 graden

3 weken

24 graden

4 weken en ouder

21 graden

Als de diertjes aan elkaar beginnen te zuigen, moet u ze gedurende een aantal dagen scheiden door bv. een tussenwand in de doos te maken.

Voeding

Wanneer de kitten nog erg jong is, onder de 3 weken, dan heeft het Convalescence Support nodig. Dit is heel energierijke melk. Kittens die drie weken of ouder zijn bij binnenkomst en geen ernstig ondergewicht hebben, krijgen opvolgmelk zoals Kitty Milk of Royal Canin poedermelk. De melk dient warm gegeven te worden op lichaamstemperatuur; 38 graden. Gebruik gekookt en afgekoeld water of mineraalwater uit een fles.

Iedere kitten is anders. Misschien wil jouw kitten eerder vaste voeding, of meer voeding hebben. Wanneer blijkt dat de kitten veel ‘roept’ tussen de voedingen door, dan kan het goed mogelijk zijn dat hij te weinig voeding krijgt, of het te koud of te warm heeft. Indien het veel roept in verband met honger, geef dan meer. Maar wees hier voorzichtig mee. De buikjes moeten na de voeding lekker rond zijn, niet uitpuilen of keihard aanvoelen.

Let op! Poedermelk is houdbaar tot uiterlijk 3 maanden na opening, bewaren in koelkast en 6 maanden houdbaar in vriezer!!! Dezelfde voorschriften gelden voor ongeopende blikken na houdbaarheidsdatum. Proef, ruik en beoordeel wel altijd zelf of de melk nog in orde is. Convalescence support is bruikbaar tot een half jaar na de aangegeven datum op de verpakking.

Convalescence support zit in kleine zakjes. Maak afhankelijk van de grootte en de leeftijd van het nest een heel of slechts een gedeelte van het zakje aan.

Je gebruikt ongeveer 8 cc melk per 25 gram lichaamsgewicht van een katje per dag. Dus stel: een kitten weegt rond de 200 gram, dan heeft het ongeveer 64 cc melk per dag nodig. Dit is een leidraad, geen eis. Als een kitten genoeg heeft gedronken, zie je dat vaak aan de belletjes om zijn bekje.

Bij omschakeling naar vast voer altijd eerst kittenpaté of geprakt/gemalen natvoer proberen. Om kittens aan vast voedsel te laten wennen, kan een beetje vlees door de melk gedaan worden. Indien een kitten voor het eerst gaat drinken uit het flesje en hij heeft de bedoeling nog niet door, probeer het dan eens te masseren. Eerst de kop, dan een aai over zijn achterste, zoals de mammapoes normaal gesproken doet.

Dit schema hieronder is een richtlijn:

leeftijd

Gewicht kitten

Melk / vlees

Per etmaal

0-7 dagen

110 gram

melk

8 keer

8-14 dagen

200 gram

melk

7 à 8 keer

15-21 dagen

300 gram

melk

6 keer

22-28 dagen

400 gram

melk + 1 keer vlees

*4 à 5 keer

29-35 dagen

500 gram

melk + 2 keer vlees

*4 keer

* is geen nachtvoeding meer

De verhouding Convalescence Support/water: 1 schepjes poeder op 2 ½  à 3 schepjes water. Goed schudden. Wanneer je de aangemaakte voeding na enkele uren weer gebruikt kan het soms zijn dat de voeding wat is verdikt. Doe er dan nog een beetje water bij totdat de voeding weer dun genoeg is.

Kittens vanaf de leeftijd van 4-5 weken krijgen minimaal 4 keer per dag te eten. Op een leeftijd van ongeveer 6 weken staan de kittens volledig op vaste voeding en water.

Let op! Zet altijd een bakje water neer.

Het hanteren van een flesje

Maak een klein gaatje in de speen. De melk moet er druppelsgewijs uitkomen. Maak na elke voeding het flesje goed schoon met de bijgeleverde borstel. Leg een handdoek op je schoot en leg de kitten op zijn buikje, eventueel met handdoek over hem heen.

Houd zijn kopje iets schuin omhoog en leg de speen op zijn tong. Let op dat de kitten daadwerkelijk drinkt. Komt er melk uit zijn neusje, dan is het gaatje in de speen te groot. De kitten stopt meestal vanzelf als het genoeg heeft. Overvoeden is slecht voor de kitten. Het is zelfs beter de eerste dagen iets minder te geven dan normaal.

Let op! Laat een kitten NOOIT op zijn rug uit het flesje drinken. Het zijn geen mensenbaby’s! Ze kunnen zich verslikken in de melk en de longen kunnen vollopen met melk.

Na de voeding

  • Als een kitten genoeg melk heeft gehad, moet u net als mensenbaby’s de kitten tegen uw schouder houden om het te laten boeren. Daarna moet u de buik en anaalstreek masseren om het plassen en het ontlasten te stimuleren. De tong van de poes wordt in dit geval vervangen door een handdoek, keukenrol of prop watten. Maak deze eerst warm-vochtig. Masseer hiermee de buik en anaalstreek. Bij vochtige, ontstoken kontjes, kan men eventueel babypoeder gebruiken.

 

  • Wanneer de kittens op hun pootjes staan en vast voedsel tot zich nemen, dan is het tijd voor de kattenbak-training. Zet ze na iedere voeding even op de kattenbak, zodat de bedoeling na verloop van tijd duidelijk wordt

Overgaan op vaste voeding

Je begint met bijvoeren van vaste voeding als de kittens ongeveer 4 à 5 weken oud zijn. Het vlees (kittennatvoer, bij voorkeur paté / Hill’s AD voer) moet goed fijngeprakt worden. Het is zelfs beter het even met de staafmixer fijn te malen. Het buikje van een kitten is zo groot als een knikker, dus begin met het geven van een theelepel eten. Je kunt bijvoorbeeld ook het fijngemalen vlees vermengen met de opvolgmelk en uit het flesje laten drinken. Maak dan eerst het gaatje groter. Wordt dit goed verdragen en vraagt de kitten om meer, dan kun je de hoeveelheid opvoeren. Droge brokjes kunnen eerst geweekt worden voor je ze geeft. Ook kun je de kitten stimuleren door het van je vinger te laten eten en het eten eerst te mengen met een melkvoeding. Je kunt zelf het beste inschatten hoe je de vaste voeding gaat geven.

Wegen

  • Om te kunnen controleren of de kitten goed groeit, is het van belang de kitten te wegen. Kittens wegen bij de geboorte gemiddeld tussen de 80-140 gram. Dan neemt het gewichtong. 10 gram per dag toe. Na 9 dagen is het geboortegewicht verdubbeld. Katertjes komen sneller aan. Vanaf de derde week komt een kitten gemiddeld 20 gram per dag aan.         

Let op: weeg de kittens iedere dag op hetzelfde tijdstip.

Ontwikkelingspunten

  • Oogjes van kittens gaan open tussen de 7 en de 10 dagen.
  • De oortjes gaan rechtop staan rond hun 3e levensweek.
  • Een geboortegewicht van een kitten is ongeveer 100 gram.
  • De navelstreng van een kitten valt er gewoonlijk af rond hun 5e dag.
  • De tandjes komen op vanaf een week of 2.

Onderkoelde kittens

Wanneer ze ondertemperatuur hebben (onder 35 graden), warm ze langzaam op. Ze mogen nog geen voeding hebben. Een verpakte warme kruik of Snugglesafe en de doos wat afsluiten, of een warmtelamp (150 watt, 60 cm boven de doos), of hou de kitten warm door je eigen lichaamswarmte. Pas als de kitten wat op temperatuur is, dan pas mag het voeding hebben. We geven eerst 5 cc glucosewater (1 koffielepel op 100 cc water). Na een paar uur geven we wat convalescence support.




Adoptie
Adoptieformulier kattenbemiddeling@zwerfkat.com
0031 (0) 6-27301673 (NL)
0032 (0) 475-749636 (B)
Steunen
Belgie
IBAN: BE11001382313048
BIC: GEBABEBB

Nederland
IBAN: NL29INGB0009480375
BIC: INGBNL2A

t.a.v. Zwerfkat in Nood II,
Postbus 58, 3630 Maasmechelen
Belgie



© VZW Zwerfkat in Nood II. Alle teksten, foto's en videomateriaal vallen onder het copyright van VZW Zwerfkat in Nood II.
Geen van deze teksten, foto's of video's mogen zonder schriftelijke toestemming gebruikt worden door derden.
ANBI Status
Provincie Limburg