Logo VZW Zwerfkat in Nood II

Socialiseren van schuwe katten


Volg ons op Facebook

De eerste dag
-
Zet een eventuele kooi daar neer daar waar het huiselijk gebeuren meestal
  plaatsvindt, of breng de katjes onder in een kleine ruimte.
 
 -Geef  water en niet te veel voedsel. De eerste dag is stressvol 
  genoeg door alle veranderingen. Eten kan diarree veroorzaken.

 -Het kan zijn dat de kitten zich de eerste dag(en) niet laat zien.    
  Respecteer dit (een vreemde omgeving veroorzaakt stress). Laat  
  de kat zoveel mogelijk met rust.        


Sjors en Joep
  
De volgende dagen
- Het is erg belangrijk dat de kitten uw stem hoort. Het maakt niet uit wat u zegt, als er maar veel gepraat wordt. De radio kunt u zachtjes aanzetten als u het huis verlaat. De kat moet bekend raken met menselijke stemmen, zodat ze weer vertrouwen in de mens krijgt.

- STAAR NIET naar de kittens. Wij zijn snel geneigd te staren, omdat we de kittens goed willen bekijken. Maar voor katten is staren een teken van agressie (onder katten geldt: wie het langst staart is de winnaar). Vermijd vooral de eerste dagen oogcontact. Praat veel, voer de kittens op op je gemak etc. 
 
- Maak laag bij de grond contact met de kittens. Als U nl. staat bent u gigantisch groot en dat is beangstigend voor de kittens. Probeer op ooghoogte contact met hen te maken.

- Wanneer U oogcontact maakt, probeer dan regelmatig met Uw ogen te knipperen of te gapen. Knipperen en gapen zijn tekens van gerustheid onder katten: "Het is goed, ik ben nergens op uit." 

- Zolang de kitten wegrent voor U, kunt U haar het beste in de kooi laten. Stelt u zich eens voor: U haalt de kitten uit de kooi, ze gaat er vandoor en kruipt angstig ergens onder waar u toevallig niet bij kunt... De kooi  beschermt. De kitten kan rustig vanuit haar veilige plek om zich heen kijken. Ze moet op den duur begrijpen dat het huiselijk gebeuren om haar heen geen pijn doet. Het wordt steeds interessanter om zoveel mogelijk mee te maken en te zien.

- Blijf stil zitten als de kat toenadering zoekt.

- Het kan weken duren voordat de kitten naar u toekomt. Ze moet naar u komen, niet andersom.

- Als de kitten te aaien is: aai kort, maar vaak over de kop en de rug.
Is ze op te pakken dan moet u dat zeker proberen. Wil ze weg, dan moet u haar ook meteen weer loslaten. De kitten bepaalt het tempo. Door niet te forceren, zult u het vertrouwen van de kitten sneller winnen.

- Als de kat niet meer zo bang is, kunt u bijv. een buurvrouw vragen of ze even komt kennismaken. Laat in het begin niet iedereen komen, want de kat vindt dit doodeng. U kunt natuurlijk het bezoek instrueren om de kitten compleet te negeren.Zo went de kitten aan mensen en geluiden zonder dat ze zich onveilig hoeft te voelen.

- Nodig de kat uit tot spel.Vooral touwtjes en speelgoedmuisjes zijn erg in trek bij katten.

- In plaats van eenmaal per dag langdurig aandacht aan de kitten te geven, kunt u beter meerdere keren per dag een korte tijd aandacht geven.

NB. Laat touwtjes e.d nooit zonder toezicht liggen op de grond.

© VZW Zwerfkat in Nood II. Alle teksten, foto's en videomateriaal vallen onder het copyright van VZW Zwerfkat in Nood II. Geen van deze teksten, foto's of video's mogen zonder schriftelijke toestemming gebruikt worden door derden.




Adoptie
Adoptieformulier kattenbemiddeling@zwerfkat.com
0031 (0) 6-27301673 (NL)
0032 (0) 475-749636 (B)
Steunen
Belgie
IBAN: BE11001382313048
BIC: GEBABEBB

Nederland
IBAN: NL29INGB0009480375
BIC: INGBNL2A

t.a.v. Zwerfkat in Nood II,
Postbus 58, 3630 Maasmechelen
Belgie



© VZW Zwerfkat in Nood II. Alle teksten, foto's en videomateriaal vallen onder het copyright van VZW Zwerfkat in Nood II.
Geen van deze teksten, foto's of video's mogen zonder schriftelijke toestemming gebruikt worden door derden.
ANBI Status
Provincie Limburg