Wat maken we mee
2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | Eerdere berichten
December | November | Oktober | September | Augustus | Juli | Juni | Mei | April | Maart | Februari | Januari
31-07-2009
Bianca is thuis
Bianca was zo schuw, zo schuw toen ze bij ons binnen kwam. Het duurde maaaaanden voor ze de klik maakte met mensen. Ze werd geplaatst maar kwam terug door omstandigheden. 2 maanden geleden werd ze opnieuw geplaatst en deze keer definitief! Bianca vertelt zelf hoe enorm ze het naar haar zin heeft bij haar personeel Bianca en Sandra:
22-07-2009
Trappelend in mandje
Een spoedgeval uit Hoeselt. Een kater liep al jaren in deze buurt van de melder en schijnbaar kreeg hij ergens zijn kostje.
Helaas maakte deze schat een behoorlijke smak door een waarschijnlijke aanrijding en hij was ernstig gekwetst. NIemand wist van wie het dier was, maar zo'n gekwetst dier had echt medische hulp nodig...
Na een week werden we gebeld: Het dier zou er echt heel slecht uitzienen had dringend hulp nodig.
Onze collega sprong in de autoen zag een arm hoopje ellende op het dak van een stal liggen. HIj kon er niet meer af en klaagde verdrietig.
Onze vrijwilligster pakte een stoel en hield het voor zijn snuitje. Het mooie gebeurde....hij accepteerde de hulp en zette zijn voetjes op het zitvlak van de stoel. Langzaam kwam hij weer op de grond.
MIjn collega wilde hem in het reismandje zetten, maar ook daar gebeurde een wondertje: HIj liep er vanzelf in en ging hevig kneden met zijn pootjes. Was hij dankbaar?? Ongelofelijk wat een kat.
HIj zag er verschrikkelijk uit en we snelden naar de dichtsbijzijnde arts.
Wat bleek? Zijn kaak was gebroken, zijn staart was verlamd, hij had grote wonden op zijn rug waar de maden uit kropen. Hij was ongecastreerd en werd maar liefst 15 jaar geschat!
Zijn staart moest worden geamputeerd, zijn kaak moest worden rechtgezet. Maar de wonden waren zo ernstig dat er geen spake was van amputeren: eerst moest de wond genezen.
De maden werden eruit gehaald en hij werd verzorgd.
Het was geen lieverdje meer, maar een briezende leeuw die helemaal geen trek had om in een stom kooitje te zitten.
UIteindelijk is hij verhuisd naar onze vaste arts. Beide artsen gaven al voorzichtig aan of het nog zin had, zijn gedrag deed namelijk niet veel goeds en zijn toestand was echt ernstig.
Nee, we gaan ervoor, en zo gebeurde dit ook....
Zijn kaak werd rechtgezet, hij werd gecastreerd en al een deel va de staart werd geamputeerd. Nu moesten eerst de wonden verzorgd worden, dan zou andere deel geamputeerd worden.
Hij kwam in de opvang en wat is hij lief!!!!!!!!!!!!! Hij geniet van streeltjes en knuffels en loopt kalm door het huis.
Half geamputeerde staart
Zijn wondes zijn ernstig, maar we verzorgen hem zo goed mogelijk. Hij heet Merlijn weet u, een echte tovenaar!
12-07-2009
Red Gipsy! - een update
Onze Gipsy had een kogel in haar kopje toen ze bij ons in de opvang terecht kwam. Deze kogel werd via haar gehemelte verwijderd, maar haar gehemelte wil maar niet sluiten. Gipsy heeft inmiddels 5 operaties ondergaan, eentje om de kogel te verwijderen; 4 om het gaatje te dichten. Na de eerste operatie, waarbij de wangkwab werd losgemaakt en verschoven om zo het gaatje te dichten, ging het vijf weken goed; daarna ging het gaatje helaas weer open. Ook bij de volgende 2 operaties werd het gaatje op verschillende manieren gedicht maar helaas onsuccesvol. Tijdens de laatste operatie werd zelfs heel haar gehemelte verschoven, zodat het gaatje in haar vel niet meer recht onder het gaatje in het been van het gehemelte viel waardoor de kans op verslikken kleiner is geworden. Gipsy verslikt zich nog steeds regelmatig en heeft hierdoor verhoogde kans op longontsteking.
De kogel die uit GIpsy's kopje werd gehaald
Bovenaanzicht van de kogel in Gipsy's kopje
De kogel zorgt voor een vernauwing van haar luchtwegen
Kaat, één van onze dierenartsen, zit in een Belgische werkgroep voor tanden en gebit bij de kat. Ze woont regelmatig lezingen bij, dit elite groepje komt regelmatig samen om de nieuwste zaken te bespreken en ervaringen uit te wisselen. Deze maand was er in zwitserland een week bijscholing en congres, waar Kaat ook aan deel genomen heeft. Ze had zowel in de Belgische groep als in Zwitserland, het probleem met Gipsy voorgelegd aan collega's en professoren. Er is nog een manier, die succes kan hebben bij Gipsy. Aan beide zijden moet de wangkwab en het gehemelte los gemaakt worden. De huid moet naar mekaar toe verschoven worden, zodat er een overlapping komt. Dan moet alles gehecht worden met een speciale, fijne, niet verteerbare draad. Op die manier krijg je zo weinig mogelijk spanning op de hechtingen. Wel even ingrijpend voor Gipsy, maar als het lukt is ze van haar problemen met de luchtwegen verlost. Sommige collega's hadden de operatie zoals boven omschreven al met succes uitgevoerd, het slagingspercentage ligt hoger, het is echter geen 100%.
Uiteraard willen wij dit heel graag proberen voor Gipsy, samen met Kaat. U begrijpt echter dat dit een complexe en zeer specialistische operatie is, met een bijbehorend kostenplaatje. U hebt wellicht ook het nieuwsberichtje over onze financiele positie van dit jaar gezien. Daarom doen we een beroep op Uw vrijgevigheid, met vele kleinere donaties kunnen we samen de operatie van Gipsy financieren.
Wilt U ook dat Gipsy weer normaal kan eten en ademen? Maak Uw bijdrage dan over op:
Ons Belgische (FORTIS) bank rek. nr: 001-3823130-48
Ons Nederlandse postbank rekeningnr: 9480375
ovv ACTIE GIPSY
t.n.v Zwerfkat in Nood II
Postbus 58
3630 Maasmechelen (Belgie)
Opgelet!
Een storting naar Belgische rekening is: VZW Zwerfkat in Nood II
Een storting naar Nederlandse rekening is: Zwerfkat in Nood II
Namens Gipsy vast enorm bedankt!
Update Gipsy 12 juli:
Inmiddels is Gipsy geopereerd, mede dankzij Uw steun!
Afgelopen vrijdag werd ze al om kwart voor negen naar onze dierenarts gebracht en ze mocht pas om acht uur 's avonds weer gehaald worden. Ze heeft erg veel bloed aan haar bekje en ook bloed overgegeven en gaat een hele nabehandelingsperiode tegemoet, waarin ze dit weekend helemaal niets mocht eten, enkel drinken, nu 2-3 weken enkel natvoer mag en een antibioticum krijgt. Over 3 weken moet ze op controle en over 3 maanden nog een keer. Het is nog steeds mogelijk dat ze terugvalt en de operatie voor niets is geweest, echter de kans hierop is veel kleiner dan voorgaande pogingen.
12-07-2009
De maden hebben niet gewonnen!
We kregen een afschuwelijke melding uit Neeroeteren: een lief poesje van ongeveer 5 weekjes oud werd gevonden in een weiland tussen de paarden.
De melder haalde het diertje naar binnen en belde ons. Het zou gaan om een tam katje wat bloed aan het kontje had.
Mmm, kon van alles zijn. We besloten het die avond toch best meteen te laten binnenkomen. Onze vrijwilligster sprong in de auto om het lieve schatje te gaan halen....
We schrokken enorm toen we haar zagen, de maden krioelden langs haar anusje! Vreselijk... Het was duidelijk dat we geen tijd te verliezen hadden, want de maden moesten er zsm uitgetrokken worden!
Ondertussen was het kleine schepseltje zich geen kwaad bewust van dit gevaar: het knorde lekker in haar omgewikkeld dekentje.
Thuisgekomen begon het grote werk! Warm badje, een pincet erbij en aan de slag. Tot grote schrik had ons poesje een gapende wond naast haar anus waar de maden zich in genesteld hadden. Laten we hopen dat er nog niks de bloedbaan bereikt had.....
Er werd met afschuw, maar ook grote bezorgdheid gewerkt aan het poesje. Wat is het toch een schat, liet alles gewillig toe, maar ze was ook heel heel moe.
Maar liefst 50 maden werden er uit de wond gehaald, nu is alles schoon en zuiver. Ondertussen heet ze Claire en ze was zoooo moe van de nachtelijke inspanningen dat ze pardoes als blok in slaap viel, al knorrend....heerlijk.
De volgende morgen even naar de dierenarts: hij vond het knap werk, alle maden waren weg.
De maden hadden wel weefsel en spiertjes aangevreten dus met een berg medicaties kon Claire weer terug naar haar opvangmamma.
Je bent gered lief klein ding, we zijn zo gelukkig met jou in onze opvang!
11-07-2009
Bijna dood, nu springlevend
Ik stel aan u voor: Roger onze mannelijke collega, onze redder! Later in verhaal weet u waarom....
We kregen gistermiddag een melding uit Zutendaal. Meneer vertelde dat er in het bos een klein katje zat. Hij zat de gehele tijd op het pad. Hij passeerde er een paar keer en katje bleef zitten. De melder legde uit waar in het bos, dus ik was geschrokken dat het dier daar nog altijd zat! HIj had een hond, kon katje niet meenemen.
Ik belde Roger en hij sprong meteen in zijn auto! Helaas, na 2 1/2 uur zoeken tussen de brandnetels en prikstruiken moest hij het opgeven...geen katje te zien.
We wisten dat dit katje geen schijn van kans maakte in dit bos, het is daar gedumpt en weet niet hoe te overleven. Wat deed het daar anders?
De volgende morgen trok Roger weer op pad en zag tot zijn verbijstering dat het diertje levenloos op het pad lag..... hij kreeg brok in keel: katje was dood?
Nee, het leefde nog, maar was in diepe shock en uitgedroogd. Het dier had geen enkele kracht meer.
Met spoed reed Roger naar onze dierenarts. Onze dierenarts gaf het dier weinig hoop, maar er werd voor gevochten!
En weet u? Het katje klom langzaam uit haar shock, er was de wil om te leven en het leeft en eet!!! Vanavond is het uit de gevarenzone en morgen mag deze schat opgehaald worden!
Ik hoop zo dat het een katertje is, want dan heet hij: Roger. Vernoemd naar zijn redder, die geen uur later had moeten komen.
Dank je wel Roger,dank je wel kleine Roger, wat zijn we gelukkig dat je bij ons bent gebleven!
09-07-2009
Het nestje van Shadow
Shadow, een van onze opvangkonijntjes, is ruim 2 weken geleden trotse mama geworden van maar liefst 8 baby-konijntjes.
Er hupst een héél klein wondertje tussen. Sinn woog 2 dagen terug slechts 27 gram, terwijl de andere konijntjes al meer dan 100 gram wogen. Omdat konijnenmama's zeer beschermend zijn over hun nest en hun kindjes kunnen afstoten of zelfs doodbijten als er mensengeur aan zit, is het achterblijvertje pas vrij laat ontdekt.
Inmiddels krijgt Sinn extra flesvoeding met speciale konijntjesmelk van Stichting "De Hoge Hoed" en is hij/zij 12 gram bijgekomen de afgelopen twee dagen. Het blijft natuurlijk spannend of Sinn uit zal groeien tot een groot konijntje, maar dit geeft in elk geval al veel hoop!
Nog meer konijnennieuws:
Lena en haar nestje van vier zijn deze week lekker naar buiten verhuisd, en ze vinden het heerlijk!
Wie weet ziet U één of twee konijntjes wel zitten? Konijntjes kunnen uitgroeien tot heel goede maatjes van katten en ontzettend leuke huisdieren! Er zijn zelfs konijnen die het gewoon op de kattenbak doen!
Update 8 juli:
Sinn weegt inmiddels 61 gram!
09-07-2009
Niemand keek naar jou
Ik moet helaas confronterend zijn, ik moet het voor hem, voor Bha, zodat niemand hem vergeet...
Geritsel door de struiken, bange ogen gluren door de takjes.... Hij heeft honger, zijn maag krimpt ineen. Hij moet de sprong wagen want daar staat namelijk eten...
Voorzichtig komt hij tevoorschijn en loopt wankel en vermoeid naar iets lekkers. Hij ziet soortgenootjes.
Zijn gezichtje doet zoveel pijn, maar even vergeet hij de slapeloze nachten, de vreselijke pijn. Hij gaat naar het etensbakje en wilt eten.
Het lukt hem niet, hij wilt zo graag, maar het gaat gewoonweg niet. Hulpeloos kijkt hij om zich heen, hij weet dat hij binnenkort gaat sterven, want hij raakt met de dag zwakker.
Hij probeert contact te maken met mensen, maar de mensen vinden hem vies en eng. Lelijk en smerig.
Hij wordt overal weggejaagd, daarom koos hij liever voor de eenzaamheid.
Bha was 1 van onze ergste spoedmeldingen ooit. Zijn gezichtje was al half weggevreten door de kanker ( wat we toen nog niet wisten)
Lieve mensen uit Dilsen deden melding en we wisten meteen dat dit heel heel ernstig was. Urenlange zoektocht: struiken werden ontrafeld, iedereen werd aangesproken, we liepen de wijk op en af en geen glimp van jou lieve jongen.
We wisten dat de klok tikte, elke seconde was er 1 teveel, omdat je langzaam stierf. We wilden een waardige dood voor jou en geen afschuwelijke lijdensweg. Die lijdensweg had je al veel te lang in eenzaamheid moeten afleggen.
En toen kwam het telefoontje van, je was er weer....
Theo, onze collega sprong onmiddellijk in de auto en sjeeste naar jou. Jij was ons hoofdthema geworden, om jou draaide alles.
Een half uurtje later kreeg ik telefoon: Theo had je kunnen vangen, godzijdank. Meteen werd de dierenarts ingeschakeld en konden we met jou daar terecht.
En nu komt het emotionele, lieve Bha, je had kanker, je liep al maanden rond met zoveel pijn, de kanker heeft van jou bezit genomen. En zeg me niet dat niemand jou zag, want dat is niet zo.
In alle kalmte en sereniteit ben je ingeslapen en krijg je nu een prachtige plek op een mooie gouden wolkje.
Ik noem je Bha: dit betekent "ster" op z'n indiaans.
Bha, je mocht er zijn jongen, voor altijd in ons hart, jouw vechtlust, jouw dapperheid enjouw moed is ongekend.
Ik maak een buiging voor je
02-07-2009
De naam voor de hondenopvang is bekend!
Zoals eerder bericht, gaat onze VZW ook de hondenopvang professioneel aanpakken. We schreven een wedstrijd uit voor een goede naam voor deze tak van onze organisatie.
Tessa Smit uit Venlo heeft deze wedstrijd gewonnen; zij bedacht de naam "Adopteer een Hond". Gefeliciteerd Tessa!
We kozen voor deze naam omdat de hondenopvang toch wel iets anders in elkaar steekt dan Buddykat en dit een naam is die als het goed is snel hoog in Google zal gaan verschijnen.
Binnenkort zal er voor de hondenopvang een nieuwe website verschijnen met een blauwe hoofdkleur:
http://www.adopteereenhond.com en http://www.adopteereenhond.be.
01-07-2009
Let op je huisdier met warm weer
Het is zo heet de laatste dagen en nog... zal het warme weer een tijdje aanhouden. Dit betekent niet alleen extra bescherming voor onszelf, maar we mogen onze viervoeters zeker niet vergeten!
Denk aan een goede verkoeling voor je lieve kat. Deze verkoeling kan onder andere door hen met de pootjes in koud water te zetten ( bij honden zal dit makkelijker gaan, dan bij katten).
Maak u niet ongerust, wanneer uw kat plots minder begint te eten. Dit is normaal met dit weer. Zorg er ook voor dat natte voeding niet de hele dag blijft staan. Het wordt snel slecht en de vliegen komen er op af.
Geef hen extra water, en zet, indien uw kat buiten komt, ook een bak water buiten neer.
Het is belangrijk om katten (en honden), zo min mogelijk te vervoeren in warme auto´s. Indien u naar de dierenarts moet, ga dan of ´s morgens vroeg, of zo laat mogelijk. Indien het geen spoed is, stel uw dierenartsenbezoekje eventueel even uit.
Witte katten hebben zeer gevoelige oortjes. Deze oortjes zullen verbranden ( met alle gevolgen van dien) en dienen dus beschermd te worden met zonnebrandcreme. Maar vooral belangrijk: Stel hen zo min mogelijk bloot aan zonnestralen!
Tot slot: Wees extra alert op alle dieren die u ziet: in weides ( er moet schaduw zijn), in hokken, in auto´s etc. Waarschuw de eigenaar / dierenbescherming,/dierenarts, wanneer u hen in moeilijkheden ziet.
01-07-2009
Buddykat open deur dag was een succes!
Gisteren was het een mooie geslaagde opendeurdag Buddy Kat! Meer fotos zien? Klik HIER
Het werd erg goed bezocht door veel mensen van ver weg!
Mensen
uit Gouda (NL), Amsterdam(NL), Brussel, Brugge, Leuven, Halen, Heerlen
(NL), Antwerpen, Zaventem, echt van overal, geweldig!! We schatten dat
er zo'n kleine 100 man geweest is.
Ook Anke Buckinx , onze meter, was erbij met haar
vriendinnen. Wat is het toch een lieve vrouw, de side kick van Wim
Oosterlinck (Q music) en bekend van TV programma 'Honderd hete
vragen'.
Totale opbrengst gisteren voor Buddy Kat haar nieuwe klimpaal: 825 euro !!!!!! Dank je wel lieve mensen, dank uit de grond van ons hart!
Extra
dank voor alle liefdevolle hulp: Eva, Emily, Dominique, Marielle,
Peter, Steffie, Eric, Robert, Nancy en Nadine. Jullie waren geweldig!
Helaas waren enkele aidskatjes niet te bewonderen vanwege het feit dat zij nu in gastgezinnen verblijven.
Ook hebben we bange Oskar even in de buitenren opgesloten, deze dag zou hem geen goed doen.
Maar Vince, Basil en Frodo lieten zich gewillig aaien en beknuffelen :-)
Veel
vraag naar adopties op afstand, een verzorgster erbij en veel voeding
en materiaal ontvangen, waaronder AD voeding van de
dierenartsenpraktijk Hesbei uit Lauw!
En tot slot...... de opmerkingen uit onze enquete? Wat heb ik geleerd? "Dat aidskatten maar gewone katten zijn" VOILA